Plafond vervangen / aanbrengen

Plafond vervangen / aanbrengen

Er kunnen diverse redenen zijn waarom u een nieuw plafond in een kamer wenst. Wanneer u bezig bent met een verbouwing kan het plaatsen van nieuwe plafonds deel uitmaken van het totale plaatje. Misschien hebt u hoge plafonds en vindt u die niet bij de stijl van uw woning passen en wilt u lagere plafonds. Ook wanneer u spotjes in het plafond wilt integreren kunt u in dit kader een nieuw plafond aanbrengen. Daarna dient een keuze gemaakt te worden voor het soort plafond dat u wenst, omdat plafonds op diverse manieren en van diverse materialen vervaardigd kunnen worden. Misschien wilt u zelf wel het plafond aanbrengen of denkt u eraan het te laten doen. Middels dit artikel willen wij u informatie verstrekken over diverse aspecten betreffende het plaatsen van een plafond.

Reden van plaatsen plafond

Zoals al vermeld, zijn er diverse redenen die kunnen leiden tot het plaatsen van een nieuw plafond. U kunt hierbij denken aan de volgende punten:

  • Vervanging huidige plafond omdat het niet meer in goede staat of beschadigd is.
  • Vervanging plafond omdat het te hoog is en men een verlaagd plafond fraaier vindt.
  • Plaatsen van verlichting in plafond geeft vaak aanleiding tot verlagen plafond.
  • Isoleren plafond, met name plafond onder de zolderverdieping, omdat isoleren van de vloer aldaar minder voor de hand ligt.
  • Het transformeren van een zolderruimte tot een kamer met een woonfunctie zal aanleiding geven een plafond te plaatsen.
  • U wilt een authentieke stijl in de woonkamer creëren en daar hoort een balkenplafond bij.
  • Omdat het plafond in de badkamer te lijden heeft gehad van vocht, wilt u daar een plafond van kunststof schroten.

 

Plafond verlagen of vervangen

Wanneer u een plafond gaat plaatsen kan het oude plafond verwijderd worden. Vaak laat men dit oude plafond echter zitten als het geen problemen oplevert in verband met de kwaliteit ervan en wanneer het niet te laag zit. Het nieuwe plafond komt dan lager dan het oude, daarom moet er wel een minimale hoogte overblijven om dit te realiseren. Normaliter wordt uitgegaan van 2,40 meter vrije stahoogte die men dient te hebben. U kunt er ook voor kiezen en in bepaalde gevallen zal het noodzakelijk zijn om het oude plafond te verwijderen. Hoeveel u moet verwijderen, dus ook boven het plafond zelf, is afhankelijk van de situatie. Deze klus is echter ingewikkelder dan het bevestigen van een nieuw verlaagd plafond aan het oude plafond.

Zelf plafond bevestigen of laten doen

Wanneer u een handig iemand bent dan kunt u wanneer u over de kennis en kunde beschikt zeker zelf een plafond aanbrengen dat bevestigd wordt aan het oude plafond. De bijkomende werkzaamheden zoals elektraleidingen die misschien verplaatst moeten worden, zult u wellicht moeten uitbesteden. Wanneer u twijfelt aan uw handigheid om zelf een plafond te plaatsen, kunt u het beter uitbesteden. Een slordig plafond zal altijd zichtbaar blijven en maakt de ruimte niet fraaier zoals de bedoeling van deze klus is.

Soorten plafonds

Plafonds kunnen van diverse materialen gemaakt worden en er zijn diverse manieren om plafonds te bevestigen. De plaatsing is deels afhankelijk van het gebruikte materiaal en of het een geheel nieuw plafond dat een oud plafond vervangt betreft, of een plafond dat bevestigd wordt aan het oude plafond. We zullen hierna de materialen en de verschillende methoden van bevestiging meer toelichten.

Afspraak maken

Interesse in één van onze diensten. Of gewoon een keer komen praten? Maak dan vrijblijvend een afspraak Afspraak maken of bel 06-54370202